Hudkræft
Hudkræft omfatter typerne basalcellekræft og pladecellekræft. De er meget hyppige kræftformer i Danmark. Hudkræft udgår fra de lyse celler (keratinocytterne) i hudens øvre lag, og spreder sig meget sjældent. Hudlægen skal tage en hudprøve (biopsi) for at stille diagnosen.
Symptomer
Basalcellekræft kan se ud på flere måder; det kan starte som en mindre rød, skællende plet eller som en lille skinnende knude med et sår i midten. Denne kræftvariant spreder sig aldrig, men kan vokse ind i det omkringliggende væv, og dermed forårsage skade lokalt.
Pladecellekræft kan ses som uregelmæssige sår, der ikke heler og er mere alvorlig end basalcellekræft, da spredning kan forekomme. Ofte vil man se forstadier til pladecellekræft som gule skællende elementer, der opstår i solskadet hud (aktiniske keratoser), men pladecellekræft kan også opstå på områder af huden, der sjældent har været udsat for sol.
Årsager
Soldyrkning og forbrændinger er årsag til de fleste hudkræftformer. Især personer med lys hud er i risiko. Hvis man én gang har haft hudkræft, er risikoen for at udvikle hudkræft igen omkring 40%.
Behandling
Typen af behandling afhænger af hvilken hudkræftvariant, der er tale om.
Behandling af ramte hudområder
- Behandlingen kan omfatte cremer, frysning, fotodynamisk behandling, strålebehandling samt kirurgisk fjernelse.
Livsstil og omsorg
- Hudkræft ses fortsat i tiltagende grad hos den yngre del af befolkningen. Begræns derfor mængden af sol og undgå solbadning.
- Anvend solbeskyttelse herunder solcreme med SPF 30-50 og solhat.
- Tjek huden regelmæssigt igennem.