Modermærker
Modermærker er en lokal ophobning af celler i huden, som indeholder melanin (farvestof). Ligesom formen kan være meget forskelligartet, kan farven på modermærker også variere, og kan være lysebrun, rødlig eller mørkebrun. Man har gennemsnitligt 20 modermærker, men det er ikke usædvanligt at have væsentligt flere. Antallet af modermærker skyldes genetiske faktorer i kombination med udsættelse for ultraviolet lys. Det er normalt at få flere modermærker i løbet af barndommen- og det tidlige voksenliv, mens antallet af nytilkomne modermærker aftager efter 40-års alderen. Modermærker kan blive større, hvis huden strækker sig, hvilket kan ses hos børn i voksealderen eller hos gravide.
Modermærker er i langt de fleste tilfælde helt fredelige og skal derfor ikke behandles.
Symptomer på modermærkekræft
Modermærkekræft kan opstå i eksisterende modermærker eller som et nyt modermærke. Hvis et modermærke forandres, er det uhyre vigtigt at søge læge, da det kan være tegn på kræft. Huskereglen ”ABCDE”, kan være behjælpelig i forhold til hvad man bør være opmærksom på.
A – asymmetri. Et ”sundt” modermærke skal som udgangspunkt kunne spejles i midtlinjen
B – border (kant). Kanten skal være regelmæssig og må ikke være flosset
C – colour (farve). Farven skal være ensartet. Flerfarvede modermærker kan være et faresignal
D – diameter. Modermærker bør være ≤ 5 mm i diameter
E – evolving (udvikling). Forandringer i et eksisterende modermærke eller nytilkomne modermærker hos personer > 40 år bør undersøges af en læge.
Årsager til modermærkekræft
Desværre er forekomsten af modermærkekræft stigende i den danske befolkning, hvilket bl.a. skyldes uhensigtsmæssige solvaner. Øvrige risikofaktorer for udvikling af modermærkekræft omfatter lys- og rødlig hudtype, mange modermærker, mange modermærker med atypisk udseende, familiehistorik med modermærkekræft eller et nedsat immunforsvar.
Behandling af modermærkekræft
Vil næsten altid omfatte bortskæring af modermærket, men typen af behandling afhænger af tilstandens udbredelsesgrad.
Livsstil og omsorg
– Begræns mængden af sol og undgå solbadning.
– Anvend solbeskyttelse herunder solcreme med SPF 30-50 og solhat
– Brug aldrig solarium
– Tjek huden regelmæssigt