Psoriasis

Hudbehadling

Psoriasis
Psoriasis er en kronisk hudsygdom, der skyldes en overaktiv immunreaktion og fører til hurtig deling af hudceller. Dette resulterer i tykke, røde, skællede pletter på huden, som ofte er ledsaget af kløe eller smerte. Psoriasis forekommer hos ca. 3-4% af befolkningen og kan opstå når som helst i livet, selvom det ofte debuterer enten i 20-30-årsalderen eller senere i livet (50-60 årsalderen).

Symptomer
Velafgrænsede, røde, hævede pletter på huden dækket med sølvfarvede skæl. Huden er ofte tør med tendens til at revne og bløde. Mange oplever kløe, brændende fornemmelse eller smerter i huden. Psoriasisudslættet kan komme alle steder på kroppen men findes ofte på albuer, forsiden af knæ, på lænden og i hårbund. Negleforandringer ved psoriasis giver typisk små runde fordybninger og fortykkelse af neglepladen. I tilfælde af psoriasisgigt ses også hævede, ømme og stive led.

Årsager
Psoriasis opstår som en kombination af genetiske, immunologiske og miljømæssige faktorer. Hos ca. 50% er der en slægtning i den nærmeste familie som også har psoriasis. Immunsystemet spiller en nøglerolle ved at sende fejlagtige signaler, som får hudcellerne til at dele sig for hurtigt. Miljømæssige faktorer der kan udløse og/eller forværre psoriasis, er infektioner, overvægt, skade på huden (rifter, solskoldning mm), visse lægemidler (f.eks. litium), stress, rygning og overdrevent alkoholforbrug.

Behandling
Der findes endnu ikke en kur mod psoriasis, men der findes flere forskellige behandlinger, der kan mindske symptomerne, og behandlingerne bliver ofte brugt samtidig. Sygdomsaktiviteten svinger gennem livet. I perioder kan der være næsten ro, mens der i andre perioder kan være behov for behandling.

Lokalbehandling af ramte hudområder

  • Cremer og salver med binyrebarkhormon, uden eller med vitamin D, bruges som regel x 1 dgl indtil symptomfrihed og derefter 2 x ugentligt for at forebygge tilbagefald.

Lysbehandling

  • For nogle patienter er langvarig lysbehandling en god behandling og fås enten hos de privat praktiserende hudlæger eller på hospitalet.

Systemisk behandling
Hvis lokalbehandling og/eller lysbehandling ikke er nok til at give ro i symptomerne, kan systemisk behandling (tabletter eller injektioner) bruges.

  • Anti-inflammatoriske lægemidler som f.eks. methotrexat eller acitretin.
  • Biologisk behandling der hæmmer immunsystemet mere specifikt end ovenstående præparater (gives kun på hospitalet).

Livsstil og omsorg

  • Plej din hud godt med fede cremer x 2 dgl for at undgå tør og revnet hud
  • Undgå at kradse og beskadige din hud
  • Ved overvægt kan vægttab bedre symptomerne.
  • For at mindske risikoen for følgesygdomme, især hjertekarsygdomme, anbefales en sund livsstil med masser af motion, sund kost og velvære samt undgåelse af overdrevent alkoholforbrug, rygning og stress.

Ring til os på 30 48 08 44

Ring til os for tidsbooking eller rådgivning

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Kontakt os

+45 3048 0844

henvisning@empano.dk

EMPANO ApS
Emdrupvej 115 A, 4
2400 København NV

Kontakt dit forsikringsselskab for at høre om de kan dække et udrednings- eller behandlingsforløb hos Empano.

Du behøver ingen henvisning fra egen læge for at henvende dig. Er du medlem i sygesikringsgruppe 2 kan du få tilskud til din udredning eller behandling.

Vi har en aftale med Danske Regioner og kan tage imod patienter via Det Udvidede Frie Sygehusvalg.

Det siger vores patienter...

Fuldstændig fremragende tværfaglig professionel B&U udredning. Omsorgsfuldt team med stor respekt og empati for individet. Jeg har fået udredt mine teenager tvillinger for ADD og ADHD. De var trygge ved forløbet - det gjorde mig tryg! Stort tak.

Nina

Mor til tvillinger (Børne- og Ungepsykiatri)

Det er profesionelle og omsorgsfulde fagfolk som yder en kæmpe indsats for mennesker med hyperhidrose. Jeg har fået behandling der mange gange og min oplevelse af denne virksomhed, er kun positiv hver gang! De varmeste anbefalinger herfra! Tak for altid super god behandling, det gør en kæmpe forskel i mit liv! <3

Camilla Abildgaard Pedersen

Hyperhidrosepatient

Læs flere anmeldelser på trustpilot her

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe ?