Hårtab (alopeci)

Hudbehadling

Hårtab (alopeci)
Hårtab, på fagsprog alopeci, er en almindelig tilstand blandt både mænd og kvinder i forskellige aldre. Det kan være en kilde til psykisk stress og påvirke selvværdet. Mens nogle former for hårtab er forbigående, er andre permanente. Det er vigtigt at sætte realistiske forventninger til behandlingsresultater og diskutere alle muligheder med en læge. Denne vejledning har til formål at informere om de mest almindelige årsager til hårtab og tilbyde en oversigt over tilgængelige behandlingsmuligheder.

Androgen alopeci
Hyppigt form for hårtab, som ses både hos mænd og kvinder. Hos mænd viser hårtabet sig typisk som høje tindinger og måne, mens hårtabet hos kvinder er diffust og med generel udtynding af håret. Denne type hårtab er arveligt betinget og skyldes en øget følsomhed for de androgene (”mandlige”) hormoner.
Behandling kan være lokalt påført minoxodil (Regaine) eller antiandrogene lægemidler (spironolacton/finasterid).

Telogen effluvium (forbigående hårtab)
Dette er en form for midlertidigt hårtab, der typisk opstår efter stress, en stor operation, en alvorlig sygdom eller efter graviditet. Tilstanden skyldes, at en større andel af hårsækkene samtidigt overgår til hvilefase, hvilket fører til øget hårtab og udtynding af håret.
Behandling er som regel ikke nødvendig, da hårcyklussen som oftest normaliseres inden for seks måneder til et år.

Underliggende sygdomme
Sommetider er hårtabet et symptom på en underliggende infektion eller sygdom, hvor rettidig behandling af den underliggende tilstand er essentiel. Dette kan inkludere tilstande som en svampeinfektion i hårbunden, syfilis, visse lægemidler, ubalance i stofskiftet, mangeltilstande af f.eks. jern, zink, eller vitamin D. Hudsygdomme som psoriasis, lichen planus og eksem kan også ramme hårbunden, og i disse tilfælde rettes behandlingen mod den underliggende hudsygdom.

Alopecia areata (pletskaldethed)
Dette er en autoimmun sygdom, hvor man pludselig taber håret på enten et meget begrænset område sv.t. til en lille skaldet plet i hårbunden, eller på store dele af skalpen/kroppen. Hos mange kommer håret tilbage igen, men hos andre er det en mere kronisk sygdom. Enkelte taber alt håret på hovedet og kroppen.

Behandling for alopecia areata kan være

  •  Binyrebarkhormon i creme/salve eller som injektioner
  • Kontakt immunterapi (DPCP/DNCB)
  • Uspecifik immundæmpende behandling (f.eks. methotrexat)
  • Specifik immundæmpende behandling (f.eks. JAK-hæmmer) som kun gives i sygehusregi

Ring til os på 30 48 08 44

Ring til os for tidsbooking eller rådgivning

Kontakt os

+45 3048 0844

henvisning@empano.dk

EMPANO ApS
Hejrevej 34D, 2-3 sal
2400 København NV

Kontakt dit forsikringsselskab for at høre om de kan dække et udrednings- eller behandlingsforløb hos Empano.

Du behøver ingen henvisning fra egen læge for at henvende dig. Er du medlem i sygesikringsgruppe 2 kan du få tilskud til din udredning eller behandling.

Vi har en aftale med Danske Regioner og kan tage imod patienter via Det Udvidede Frie Sygehusvalg.

Det siger vores patienter...

Fuldstændig fremragende tværfaglig professionel B&U udredning. Omsorgsfuldt team med stor respekt og empati for individet. Jeg har fået udredt mine teenager tvillinger for ADD og ADHD. De var trygge ved forløbet - det gjorde mig tryg! Stort tak.

Nina

Mor til tvillinger (Børne- og Ungepsykiatri)

Det er profesionelle og omsorgsfulde fagfolk som yder en kæmpe indsats for mennesker med hyperhidrose. Jeg har fået behandling der mange gange og min oplevelse af denne virksomhed, er kun positiv hver gang! De varmeste anbefalinger herfra! Tak for altid super god behandling, det gør en kæmpe forskel i mit liv! <3

Camilla Abildgaard Pedersen

Hyperhidrosepatient

Læs flere anmeldelser på trustpilot her

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe ?