Hidrosadenitis Suppurativa (HS)

Hudbehadling

Hidrosadenitis Suppurativa
Hidrosadenitis Suppurativa (HS) er en kronisk hudsygdom kendetegnet ved tilbagevendende, smertefulde knuder og bylder. Disse opstår oftest i områder, hvor huden gnider mod sig selv, som i armhulerne, i lysken, under brysterne, omkring skridtet og på balderne. HS er ikke smitsom og skyldes ikke dårlig hygiejne. HS rammer ca. 1-2 % af befolkningen i Danmark og kommer hyppigst i teenageårene eller tidligt i voksenalderen.

Symptomer
HS starter ofte som ømme knuder, der med tiden kan udvikle sig til bylder. HS kan give rødme, smerter og hævelser, og undertiden kommer der pus fra bylderne. I nogle tilfælde kan der dannes tunneler under huden (fistler), der også kan være smertefulde og udskille væske og som efterfølgende kan blive til ar.

Årsager
HS skyldes tilstopning og betændelse i talgkirtlerne og hårsækkene. Risikofaktorer er genetik, hormonelle forandringer, rygning og overvægt.

Behandling
Der findes endnu ikke en kur mod HS, men der findes flere forskellige behandlinger, der kan mindske symptomerne, og behandlingerne bliver ofte brugt samtidig. Sygdomsaktiviteten svinger gennem livet. I perioder kan der være næsten ro, mens der i andre perioder kan være behov for behandling.

Lokalbehandling af ramte hudområder
– Vask med klorhexidinsæbe for at mindske lugtgener (klorhexidin fjerner den bakterie på huden som oftest er ansvarlig for den dårlige lugt)
– Ved udbrud: clindamycin x 1-2 dgl.
– Vedligeholdelsesbehandling: azelainsyre x 1 dgl (modvirker tilstopning af talgkirtler)

Systemisk behandling
Hvis lokalbehandling ikke er nok til at give ro i symptomerne, kan systemisk behandling bruges
– Langtidsbehandling (ofte mindst 12 uger) med daglig antibiotika (f.eks. doxycyclin, tetracyklin, rifampicin og clindamycin), som udover den bakteriedræbende effekt også hæmmer inflammationen.
– Biologisk behandling der hæmmer immunsystemet (gives kun på hospitalet)

Fysisk behandling
Enkelte bylder har sommetider gavn af at blive punkteret eller behandlet med binyrebarkhormon, som lægen sprøjter direkte ind i den enkelte byld. Vedvarende bylder og tunneler kan behandles med laser og kirurgi.

Livsstil og omsorg
– Rygstop og vægttab ved overvægt kan bedre symptomerne.
– Brug af løstsiddende tøj, og på den måde undgåelse af friktion, kan forebygge og afhjælpe symptomer.

Ring til os på 30 48 08 44

Ring til os for tidsbooking eller rådgivning

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Kontakt os

+45 3048 0844

henvisning@empano.dk

EMPANO ApS
Emdrupvej 115 A, 4
2400 København NV

Kontakt dit forsikringsselskab for at høre om de kan dække et udrednings- eller behandlingsforløb hos Empano.

Du behøver ingen henvisning fra egen læge for at henvende dig. Er du medlem i sygesikringsgruppe 2 kan du få tilskud til din udredning eller behandling.

Vi har en aftale med Danske Regioner og kan tage imod patienter via Det Udvidede Frie Sygehusvalg.

Det siger vores patienter...

Fuldstændig fremragende tværfaglig professionel B&U udredning. Omsorgsfuldt team med stor respekt og empati for individet. Jeg har fået udredt mine teenager tvillinger for ADD og ADHD. De var trygge ved forløbet - det gjorde mig tryg! Stort tak.

Nina

Mor til tvillinger (Børne- og Ungepsykiatri)

Det er profesionelle og omsorgsfulde fagfolk som yder en kæmpe indsats for mennesker med hyperhidrose. Jeg har fået behandling der mange gange og min oplevelse af denne virksomhed, er kun positiv hver gang! De varmeste anbefalinger herfra! Tak for altid super god behandling, det gør en kæmpe forskel i mit liv! <3

Camilla Abildgaard Pedersen

Hyperhidrosepatient

Læs flere anmeldelser på trustpilot her

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe ?