Kønsvorter

Hudbehadling

Kønsvorter
Kønsvorter, også kendt som kondylomer, er en af de mest almindelige former for seksuelt overførte infektioner. Kønsvorter skyldes bestemte typer af human papillomavirus (forkortet HPV) og viser sig som små vorter på huden eller slimhinderne i/ved kønsorganerne.

Symptomer
De fleste får ikke symptomer på en HPV-infektion. Hvis man får synlige kønsvorter, ses de som små, lyserøde, stilkede eller blomkålslignende udvækster som i sjældne tilfælde kan give kløe, ubehag eller smerter samt blødning ved samleje. Vorterne kan optræde enkeltvis eller i grupper og sidder ofte på/i penis, skamlæber, skede, livmoderhals, endetarmsåbningen eller urinrøret.

Årsager
Kønsvorter forårsages af bestemte typer af HPV og overføres primært gennem seksuel kontakt. Virusset kan overføres selv når vorterne ikke er synlige, og en person kan være bærer af virus uden at vise symptomer. Tiden fra man bliver smittet med virusset til evt. kønsvorter kommer, er ofte mellem 1-6 måneder, men der kan også gå endnu længere tid.

Behandling
Kønsvorter kan godt forsvinde af sig selv, men det kan tage flere år. Der findes flere behandlingsmuligheder, og valg af behandling afhænger af lokalisation og udbredelse af kønsvorterne. Behandling kan være:

  •  Lokal behandling med cremer eller opløsninger, som påføres direkte på vorterne i en given periode (afhængig af typen)
  • Frysning (kryoterapi), hvor vorterne fryses med flydende nitrogen.
  • Kirurgisk fjernelse, hvor vorterne klippes eller skæres af.
  • Laserbehandling, som bruger lysstråler til at fjerne vorterne.

Hvis en behandling ikke hjælper, skal man skifte til en af de andre behandlinger. Efter endt behandling og svind af kønsvorterne er der en risiko for, at de kommer tilbage igen efter uger til måneder, fordi kroppen stadig er inficeret med virusset.

Livsstil og omsorg
Den bedste måde at forebygge kønsvorter på er ved at undgå direkte kontakt med vorterne. Brug af kondom under seksuel aktivitet kan reducere risikoen for at få HPV, men det beskytter ikke fuldstændigt, da virus kan være til stede i huden omkring de genitale områder, som ikke dækkes af kondomet. Vaccination mod HPV kan yde beskyttelse mod de typer af virus, der oftest forårsager kønsvorter. Vaccinationen skal helst gives før seksuel debut.

Hvis du har fået konstateret kønsvorter, er det vigtigt at informere eventuelle seksuelle partnere, så de også kan blive undersøgt og behandlet om nødvendigt.

Ring til os på 30 48 08 44

Ring til os for tidsbooking eller rådgivning

Kontakt os

+45 3048 0844

henvisning@empano.dk

EMPANO ApS
Hejrevej 34D, 2-3 sal
2400 København NV

Kontakt dit forsikringsselskab for at høre om de kan dække et udrednings- eller behandlingsforløb hos Empano.

Du behøver ingen henvisning fra egen læge for at henvende dig. Er du medlem i sygesikringsgruppe 2 kan du få tilskud til din udredning eller behandling.

Vi har en aftale med Danske Regioner og kan tage imod patienter via Det Udvidede Frie Sygehusvalg.

Det siger vores patienter...

Fuldstændig fremragende tværfaglig professionel B&U udredning. Omsorgsfuldt team med stor respekt og empati for individet. Jeg har fået udredt mine teenager tvillinger for ADD og ADHD. De var trygge ved forløbet - det gjorde mig tryg! Stort tak.

Nina

Mor til tvillinger (Børne- og Ungepsykiatri)

Det er profesionelle og omsorgsfulde fagfolk som yder en kæmpe indsats for mennesker med hyperhidrose. Jeg har fået behandling der mange gange og min oplevelse af denne virksomhed, er kun positiv hver gang! De varmeste anbefalinger herfra! Tak for altid super god behandling, det gør en kæmpe forskel i mit liv! <3

Camilla Abildgaard Pedersen

Hyperhidrosepatient

Læs flere anmeldelser på trustpilot her

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe ?