Neuropatiske smerter efter kirurgi eller traume

Smertebehandling

Kroniske neuropatiske smerter efter kirurgi eller traume

Baggrund/definitioner

Neuropatisk smerte er nervesmerter, der kan opstå, hvis dit nervesystem fejler noget eller bliver beskadiget. Du kan føle smerte fra et hvilket som helst af de forskellige niveauer af dit nervesystem, herunder dine perifere nerver, din rygmarv og din hjerne. Dit centralnervesystem består af din rygmarv og hjerne. De perifere nerver er dem, der spredes gennem resten af din krop til steder som organer, arme, ben, fingre og tæer.

Beskadigede nervefibre sender de forkerte signaler til smertecentre i din krop, hvilket kan resultere i neuropatisk smerte.

Når smerterne har stået på i mere end 3 måneder taler man om kroniske smerter.

Man inddeler traditionelt neuropatiske smerter i centrale og perifere neuropatiske smerter. De centrale neuropatiske smerter forekommer efter skader på rygmarv, hjernestamme, thalamus eller hjernes cortex. Perifere neuropatiske smerter stammer fra skader på de perifere nerver, plexus, dorsale ganglier og nerverødder. Eksempler på perifere neuropatiske smerter kan være postherpetisk neuralgi, karpaltunnelsyndrom, polyneuropati (senfølger til diabetes, kemoterapi etc.), eller nerveskader som følge af et kirurgisk indgreb eller amputation.

Symptomer

Hvad er symptomerne på neuropatisk smerte?

Neuropatiske smertesymptomer kan omfatte et eller flere af følgende:

Smerter, der opstår uden tilsyneladende årsag (spontan smerte): Dette kan omfatte en brændende, stikkende eller elektrisk stød-lignende smerte, prikken, følelsesløshed eller en ”nåle”-fornemmelse.

Allodyni: Dette opstår, når normalt smertefri stimuli – så som kulde, penselstrøg eller tryk mod din hud – får dig til at føle smerte. Det er en ekstrem følsomhed over for berøring.

Hyperalgesi: Dette sker, når normalt smertefulde stimuli – som varme eller nålestik – forårsager en ekstrem eller øget smertefornemmelse. (For eksempel gør nålestikket mere ondt, end det burde.)

Hypoalgesi: Dette opstår, når en normalt smertefuld stimulus resulterer i en nedsat smerterespons. (For eksempel skulle nålestikket gøre ondt, men det gør det ikke.)

Dysæstesi: Dette refererer til enhver uventet fornemmelse, der føles mærkelig, ubehagelig eller smertefuld.

Diagnose

Diagnosen stilles på baggrund af din sygehistorie, de typiske neuropatiske smertesymptomer og den kliniske undersøgelse. Den kliniske undersøgelse har til formål at afgøre hvilke eller hvilken nerve der er beskadiget. Man stimulerer nervefibrene/huden f.eks med noget spidst, koldt eller med en pensel, for derved at fremprovokere nogle af ovenstående smertesymptomer.  På den måde er det ofte muligt at sandsynliggøre hvilken del af nervesystemet der er beskadiget.

Er der tale om perifere neuropatiske smerter kan man i visse tilfælde komme diagnose nærmere ved at anlægge en diagnostiske nerveblokade, hvilket vil sige at man ultralydsvejledt injicere af et lokalbedøvelsesmiddel, såsom Lidocain eller Ropivacain, nær en specifik nerve eller gruppe af nerver. Denne injektion blokerer midlertidigt transmissionen af smertesignaler fra det berørte område til hjernen, hvilket giver midlertidig lindring. Varigheden af smertelindringen kan variere afhængigt af den anvendte type lokalbedøvelse.

Hvis smerten er væsentligt reduceret eller elimineret efter nerveblokaden, kan man konkludere, at den pågældende nerve er årsag til smerten. Denne information kan være væsentlig for at tilrettelægge en målrettet og effektiv behandlingsplan.

Er dine neuropatiske smerter diagnostisk uafklaret kan du blive bedt om at henvende dig til din egen læge med henblik på viderehenvisning til en specialafdeling, som nærmere kan karakterisere dine smerter ved hjælp af blodprøver og anden paraklinik.

Behandling

Neuropatisk smertebehandling afhænger af den underliggende årsag, og hvad der virker for dine unikke symptomer. Vi er specialiseret i den medicinske behandling af perifere neuropatiske smerter og tilbyder ikke specialiseret fysioterapi eller psykologisk smertehåndtering.

Målet med behandlingen er: Smertelindring, vedligehold funktionalitet og forbedre din livskvalitet.

I de fleste tilfælde har du brug for en kombination af behandlinger for at håndtere neuropatisk smerte. Disse behandlinger kan omfatte:

Antiepileptika

Antidepressiva

Subkutane injektioner af botulinumtoxin A eller ultralydsvejledt perineural injektion af botulinumtoxin A.

Lidocain eller capsaicin plastre.

Forløb

Du vil blive indkaldt til en konsultations af ca. 40 minutters varighed, hvor din sygehistorie, aktuel og tidligere medicinske smertebehandling og symptomer vil blive gennemgået af en læge. Vi vil på den baggrund tage stilling til om der er behov for yderligere diagnostik og i samråd planlægge det videre forløb.

Såfremt der findes indikation for medicinsk behandling opstartes denne. Ved behov for diagnostiks nerveblokade planlægges dato for denne.

Efterfølgende medicinregulering og vurdering af bivirkninger kan som oftest håndteres telefonisk.

Findes der indikation for behandling med subkutan eller perineural botulinumtoxin kræver det en konsultation af ca. 20-30 minutters varighed. Prisen for behandling med botulinumtoxin variere.

Ring til os på 30 48 08 44

Ring til os for tidsbooking eller rådgivning

Kontakt os

+45 3048 0844

henvisning@empano.dk

EMPANO ApS
Hejrevej 34D, 2-3 sal
2400 København NV

Kontakt dit forsikringsselskab for at høre om de kan dække et udrednings- eller behandlingsforløb hos Empano.

Du behøver ingen henvisning fra egen læge for at henvende dig. Er du medlem i sygesikringsgruppe 2 kan du få tilskud til din udredning eller behandling.

Vi har en aftale med Danske Regioner og kan tage imod patienter via Det Udvidede Frie Sygehusvalg.

Det siger vores patienter...

Fuldstændig fremragende tværfaglig professionel B&U udredning. Omsorgsfuldt team med stor respekt og empati for individet. Jeg har fået udredt mine teenager tvillinger for ADD og ADHD. De var trygge ved forløbet - det gjorde mig tryg! Stort tak.

Nina

Mor til tvillinger (Børne- og Ungepsykiatri)

Det er profesionelle og omsorgsfulde fagfolk som yder en kæmpe indsats for mennesker med hyperhidrose. Jeg har fået behandling der mange gange og min oplevelse af denne virksomhed, er kun positiv hver gang! De varmeste anbefalinger herfra! Tak for altid super god behandling, det gør en kæmpe forskel i mit liv! <3

Camilla Abildgaard Pedersen

Hyperhidrosepatient

Læs flere anmeldelser på trustpilot her

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe ?